Schoonmaken

Hoe krijg je kringen uit een houten tafel?

En dan heb je ineens van die lelijke kringen in je houten tafel. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig kun je de vlekken op verschillende manieren verwijderen. Overigens is het zaak dat als je een tafel hebt die al een halve eeuw oud is, je altijd een specialist inschakelt. Ga dan niet zomaar met onderstaande tips aan de slag. Omdat voorkomen beter is dan genezen; zorg dat je voortaan als je eet een tafelzeil op maat op tafel hebt liggen. Dan komen er geen kringen op de tafel.

Verschillende manieren om de ringen te verwijderen

De kringen zijn vaak wit en een vochtige doek biedt geen uitkomst. Dan wordt het tijd om andere maatregelen te nemen. Je hebt verschillende manieren om te proberen de kringen uit oude eiken tafels te halen. Een daarvan is zout. Zeker als het ronde vlekken betreft, is zout het eerst wat je probeert. Noodzakelijk is een theelepel zout, een eetlepel water en een kommetje. Neem ook twee doekjes, boenwas en vochtige doekjes. Meng een theelepel zout met een eetlepel boenwas tot er een soort van pasta ontstaat. Je brengt een beetje van die pasta aan op het doekje en wrijft vervolgens over de kring op de tafel. Dit doe je net zo lang tot de kringen zijn verdwenen. Is de kring of zij de kringen weg? Verwijder dan overtollig zout met een vochtig doekje en droog het geheel met keukenpapier.

Ga aan de slag met een strijkijzer en föhn

Je kunt ook aan de slag gaan met een strijkijzer of een föhn. Gebruik bij deze manier van reinigen ook een hand- of theedoek. Voor je begint vergewis jij je ervan dat het water uit het strijkijzer is verdwenen. Je legt de doek op de kringen en laat vervolgens het strijkijzer warm worden op de laagste stand. Je strijkt daarna het doek langzaam glad, met de nadruk op de plek waar de kringen zich bevinden.

Een volle eetlepel mayonaise en sigarettenas

Een derde mogelijkheid is werken met mayonaise. Met dit heerlijke sausje kun je ook witte vlekken van tafel halen. Om nog effectiever te werken, is het verstandig om wat sigarettenas aan de mayonaise toe te voegen. Je neemt een volle eetlepel mayonaise en een doekje met boenwas. Laat de mayonaise op het doekje vallen. Vervolgens ga je met het doekje over de kringen op tafel. Laat dit vervolgens een nachtje intrekken. Dan haal je de mayo weg. Is de vlek er nog, dan doe je dit nog een keer en voeg je sigarettenas toen aan de mayonaise. Waarschijnlijk dat de kringen dan wel verdwenen zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button