Overig

Zo houd jij je huis koel in de warme maanden

Wordt het bij jou ook zo warm in huis tijdens de warme zomermaanden? Niet heel gek, want de laatste jaren waren het de warmste jaren sinds het begin van de metingen. En de verwachting is dat dit alleen nog maar zal toenemen. We gaan de komende jaren dus nog wel wat hittegolven meemaken. Zeker met het oog op de toekomst is het daarom slim om voortaan voorbereid de zomer in te gaan door te investeren in koeling of zonwering. Maar wat past precies bij jouw woning en wensen? Heb je bijvoorbeeld ook al eens nagedacht over zonwering zonder boren? We praten je bij over de opties in dit blog.

De hitte de baas

Wanneer je op Google zoekt naar oplossingen voor het koel houden van je huis, lees je de gekste dingen: je koelkast of diepvries open zetten, bevroren flessen water voor je ventilator plaatsen of – je verzint het niet – yoghurt onder je oksels smeren. Gelukkig zijn er ook andere opties waarmee je zeker weet dat je de komende jaren geen last meer krijgt van tropische temperaturen in huis. De meest voordehandliggende is waarschijnlijk airconditioning. Maar wanneer het warm wordt en iedereen naar de winkel rent om een airco te bemachtigen, beseffen de meesten niet dat het enorme energieslurpers zijn. Bij het zien van de nota zullen veel mensen achteraf spijt krijgen dat ze er een hebben aangeschaft. Zeker nu de energieprijzen alsmaar hoger worden.

Geef warmte geen kans

Een veel duurzamer alternatief is daarom een rolluik, zonnescherm of screen. Deze drie houden de zonnestralen nog tegen voordat ze het glas bereiken. Zelfs op de meest zonnige dagen zorgen deze oplossingen ervoor dat tot 90% van de warmte buiten wordt gehouden. Maar ook tussen deze opties zit natuurlijk variatie. Is daglicht minder belangrijk, dan is een rolluik een goede optie. Maar wil je daglicht en het zicht naar buiten behouden, dan is een screen of zonnescherm een betere optie. Ook tussen screens en zonneschermen zitten veel verschillen. Vind je het bijvoorbeeld niet erg om te boren? Dan zijn elektrische screens of zonneschermen een goede oplossing. Wil je liever niet boren? Dan bestaan er ook screens met zuignappen die je eenvoudig zelf op je raam kunt bevestigen. Deze goedkope zonwering is zowel buiten als binnen te plaatsen en is ook zeker het overwegen waard. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button