Overig

Recycling: wat is het en hoe kun jij recyclen?

Recycling is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Niet heel gek, want recycling is waardevol voor het milieu én je portemonnee. In sommige plaatsen is recycling verplicht en hangen er boetes aan het vervuilen van afval. Maar wat is recycling precies en hoe kun jij je steentje bijdragen? Op die vragen geven wij antwoord in dit artikel.

Wat is recycling?

Recycling is het opnieuw gebruiken van materialen, zoals glas, papier of plastic. Een voorwaarde van recycling is vaak dat je de basismaterialen voorsorteert, zoals papier, plastic, glas, textiel of metaal. Ook moet het afval ‘schoon’ zijn, dat betekent dat er niet te veel stoffen in mogen zitten die er niet in thuishoren. Bijvoorbeeld wanneer er te veel plastic bij het papier zit. Dat zorgt voor extra werk voor een recyclingbedrijf, wat resulteert in extra tijd en kosten. Als afval te veel vervuild is, kan het zelfs onbruikbaar worden voor recycling en dan komt het alsnog in de verbrandingsoven terecht. Daarom is het belangrijk om verantwoord afval te scheiden, dit kan bijvoorbeeld door een container te huren voor de verschillende afvalstromen in je bedrijf.

Waarom is recycling goed?

Recycling is goed voor het milieu, omdat het hergebruiken van materialen ervoor zorgt dat er minder nieuwe grondstoffen gewonnen moeten worden. Door te recyclen draag je dus bij aan het oplossen van de grondstoffenschaarste. Daarnaast is recycling minder vervuilend dan het verbranden van afval, omdat er minder broeikasgassen uitgestoten worden. Ook kost het minder energie om materialen te recyclen, dan het verbranden van dezelfde materialen. Daarnaast kun je met recycling ook je portemonnee blij maken, want materialen als glas, papier, plastic, metaal en textiel leveren geld op als ze correct ingezameld worden. Recyclen is dus goed voor het milieu en heeft voordelen voor jouw financiën.

Hoe kun jij recyclen?

Recyclen kun je doen als individu, maar ook voor bedrijven zijn er genoeg opties om afval te scheiden en bij te dragen aan het milieu. In je eigen huis kun je per afvalstroom een aparte container gebruiken, bijvoorbeeld voor GFT, PMD, glas, restafval of karton container te kiezen. In sommige plaatsen krijg je ook verschillende kliko’s voor bijna alle soorten recyclebaar afval. Zo wordt het voor huishoudens alleen maar gemakkelijker gemaakt om afval te scheiden. Maar ook als bedrijf kun je afval scheiden. Door het huren van verschillende containers voor de afvalstromen die je als bedrijf hebt, stimuleer je de werknemers om hun afval te scheiden op de werkvloer. Zo draag je als bedrijf ook je steentje bij aan een beter milieu. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button