Overig

Mijn drinkwater is niet goed: wat doe ik daaraan?

Heb je last van drinkwater dat niet lekker smaakt of een rare kleur heeft? Merk je dat de waterdruk in huis niet goed is? In dit artikel bespreken we diverse oorzaken en geven we verschillende tips om de kwaliteit van het water in jouw woning te verbeteren, zodat je altijd geniet van een lekkere kop koffie en een douche met een goede straal – wel zo fijn!

Zorg voor zacht water

Wanneer je slecht drinkwater ervaart, dan kan het goed zijn dat er te veel kalk in het water zit. Er komt over het algemeen hard water uit de Nederlandse leidingen; met name in het midden en noorden van het land kun je last hebben van overtollig kalk. In het zuiden van Nederland wordt het overschot aan kalk bij voorbaat al uit het drinkwater gefilterd, waardoor het water daar minder hard is. Desalniettemin hebben veel huishoudens in het hele land last van hard water en de negatieve gevolgen. Doordat kalk zich ophoopt in de leidingen en apparaten, smaakt koffie, thee en drinkwater minder lekker. Daarnaast presteren apparaten minder goed en zorgt overtollig kalk voor een bruine aanslag in het toilet. Ook speelt hard water een rol bij een slechte waterdruk in de douche of de kraan. 

Een waterontharder kopen is een goede oplossing voor hard en slecht drinkwater. Een waterontharder filtert het overtollige kalk uit het water, waardoor je zogenaamd zacht water krijgt. Niet alleen zorgt zacht water ervoor dat de kwaliteit van het drinkwater verbetert en je minder last hebt van vieze toiletten en douchekoppen, het zorgt er ook nog eens voor dat je huid en haren beter schoon worden en je apparaten lang mee gaan. Genoeg voordelen, dus!

Een lage waterdruk oplossen

Een andere reden voor slecht drinkwater, is een te lage waterdruk. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals een installatiesysteem dat niet goed aangesloten is. Ook iets simpels zoals een oud zeefje van de kraan kan ervoor zorgen dat er te weinig water uitkomt; dit kun je goed testen door de kroon los te draaien en te kijken of er dan wel meer water uit de kraan komt. 

Om de waterdruk te verbeteren, kun je een drukverhoger kopen. Een drukverhoger doet precies wat de naam doet vermoeden: het apparaat zorgt ervoor dat de waterdruk zich stabiliseert, waardoor je nooit meer last hebt van een bad dat langzaam volloopt, een dunne straal tijdens het douchen of slecht drinkwater. Dankzij een drukverhoger gaan apparaten zoals je vaatwasser en wasmachine langer mee, omdat het water dat ze verbruiken soepeler door de leidingen stroomt.

Oud huis? Controleer de leidingen

Als je last hebt van slecht drinkwater, kan de leeftijd van het huis waar je in woont een grote rol spelen. Huizen die voor 1960 gebouwd zijn, hebben leiding die gemaakt zijn van lood. Deeltjes van het lood kunnen na verloop van tijd los gaan zitten en uiteindelijk meegenomen worden in het drinkwater. Lood in het drinkwater smaakt vies en is ook nog eens erg slecht voor de gezondheid. Het is verstandig om de leidingen zo snel mogelijk te laten vervangen door een goede loodgieter om vervelende gezondheidsklachten te voorkomen. Leidingen van lood zijn gemakkelijk te herkennen aan een grijze kleur en een onregelmatige vorm; moderne leidingen zijn vaak geschilderd en mooi recht. 

Niet alleen in oude huizen komt lood in drinkwater voor. Ga je bijvoorbeeld verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Vergeet dan niet om de kranen eerst goed door te spoelen. De koppelstukken van leidingen in nieuwbouwwoningen kunnen stukjes lood bevatten. Deze spoel je er gemakkelijk uit door de kranen door te laten lopen. Merk je na een paar maanden nog steeds een gekke kleur of vieze smaak op? Dan moet je even contact opnemen met een loodgieter die de leidingen goed voor je controleert. Zo zorg je ervoor dat het probleem opgelost wordt en je kunt genieten van schoon drinkwater.

Gerelateerde artikelen

Back to top button