Hoe bouw ik zelf een veranda?
Een veranda in de tuin heeft veel voordelen; het grootste voordeel is natuurlijk dat je het hele jaar door kunt genieten van je tuin. Daarnaast zorgt een veranda ervoor dat je op een makkelijke en stijlvolle manier je woning uit kunt breiden, zonder een dure aanbouw te plaatsen. Hoe jij zelf de veranda van je dromen bouwt, dat lees je in dit artikel!
Soort veranda kiezen
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je onderzoek doet naar alle verschillende soorten veranda’s en het type uitkiest dat het beste past bij jouw wensen en behoeften. Zo is een open veranda een perfecte optie wanneer je in alle seizoenen wilt genieten van de buitenlucht; in de koudere maanden kun je een vuurkorf of warmtelamp in de veranda zetten en dankzij de overkapping heb je geen last van regen of andere vormen van slecht weer.
Wil je liever het hele jaar door in de tuin kunnen zitten en altijd voorzien zijn van warmte? Dan is een dichte veranda een betere keus. Dit type is voorzien van glazen schuifwanden. Je kunt kiezen voor helder glas, maar je kunt ook een schuifwand met getint glas kopen. Het voordeel van getinte ramen, is dat je te allen tijde geniet van optimale privacy; jij kunt wel naar buiten kijken, maar mensen zien jou niet. Dat geeft je de ruimte om in alle rust te genieten van het buitengevoel, romantische avonden of gezellige diners.
Maak een stappenplan
Heb je het type veranda gekozen dat het beste bij jouw wensen past? Mooi! Dan kun je beginnen met het bouwproces. Het allerbelangrijkste bij het bouwen van je eigen veranda, is dat je een goed stappenplan ter beschikking hebt. Bedenk je ten eerste welke materialen en wat voor soort gereedschap je allemaal nodig hebt om de veranda te bouwen. Vergeet niet om de ruimte waar je de veranda wilt gaan plaatsen goed op te meten en de afmetingen mee te nemen naar de bouwmarkt. Maak een tekening en daarna kun je daadwerkelijk gaan bouwen. Begin met de gevel, plaats daarna de pilaren en de dwarsbalk, maak de overkapping en sluit deze af. Vergeet niet om te zorgen voor een degelijke waterafvoer door een afwateringssysteem te plaatsen; dit is een belangrijke, laatste stap waarmee je een daklekkage kunt voorkomen.
Schuifwanden plaatsen met aandacht
Heb je gekozen voor een dichte veranda? Dan vergt het plaatsen van de schuifwanden extra aandacht. Het is erg belangrijk dat de schuifwanden in een stabiele ondergrond geplaatst worden. De schuifwanden moeten naadloos aansluiten op de fundering en pilaren, zodat je tocht en vochtproblemen voorkomt. Beide problemen kunnen ervoor zorgen dat het erg koud wordt in de veranda en vocht kan nare schimmels veroorzaken. Gaat het bouwen van de veranda je goed af, maar vind je het plaatsen van glazen wanden ingewikkeld? Laat een professional dit deel dan van je overnemen; zo weet je zeker dat het goed gebeurt!
Onderhoud de veranda goed
Of je nu gekozen hebt voor een open veranda of een dichte veranda, je zult het goed moeten onderhouden om een lange levensduur te garanderen. Uiteraard is het soort onderhoud en de frequentie ervan afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt hebt. Een houten veranda heeft meer onderhoud nodig dan een veranda die van kunststof of metaal is gemaakt.
Heb je glazen wanden? Dan mag je niet vergeten om de ramen te zemen; zo zorg je niet alleen voor helder zicht op de tuin, maar houdt je de kwaliteit van de glazen wanden ook in staat. We begrijpen dat het poetsen en onderhouden van je veranda het minst leuke gedeelte is, maar het is helaas wel nodig om ervoor te zorgen dat je harde werk niet verloren gaat – en dat is ook wat waard, toch?