Overig

Investeren in een laadpaal voor de deur: waar moet je op letten?

Een laadpaal voor de deur kan erg handig zijn, zodat je jouw elektrische (of hybride) auto gemakkelijk kunt opladen. Zo hoef je niet eeuwig te blijven zoeken naar een openbare laadpaal die beschikbaar is, en het is ook nog eens een stuk voordeliger. Het is echter wel belangrijk om op bepaalde details te letten voordat je in een laadpaal investeert. In dit artikel lees je een aantal factoren waarmee het slim is om rekening te houden, zodat je er niet sprake is van een miskoop. 

Waar zet je de laadpaal neer?

Een laadpaal kun je (helaas) niet overal neerzetten. Heb je een eigen tuin, oprit of garage, dan is het geen probleem om een laadpaal te plaatsen. Heb je dit niet? Laat je dan goed informeren, want dan kan het zijn dat het via de gemeente moet. Als het parkeerterrein bijvoorbeeld gemeenschappelijk is en er geen parkeerplaatsen specifiek voor EV’s zijn, dan kun je aan de gemeente vragen of het mogelijk is om een laadpaal op het terrein te plaatsen. 

Maar als je wel over een plek beschikt waarbij de laadpaal op eigen terrein komt te staan, dan is het belangrijk om exact te weten waar de laadpaal moet komen. Zo kun je een laadpaal in de grond zetten, maar ook aan een muur hangen. Ook de plek waar de laadkabel in de auto moet, is belangrijk om rekening mee te houden. Als dit rechts van de auto zit en laadpaal wil je het liefst links plaatsen, dan moet je hier met de lengte van de laadkabel rekening mee houden.

1- of 3-fase laadpaal?

Daarnaast is het goed om rekening te houden met een 1- of 3 fase laadpaal. Welke soort laadpaal je nodig hebt, hangt van 2 dingen af. De eerste is de leeftijd van je huis en het andere is of jouw auto geschikt is voor een 3-fase laadpaal of niet.

Als je een wat oudere woning hebt, dan is de kans groot dat je moet kiezen voor een 1-fase laadpaal. Bij een tamelijk nieuwe woning kun je vaak kiezen voor een 3-fase aansluiting. Daarnaast zijn, zoals we hierboven al benoemden, niet alle auto’s geschikt voor het laden via een 3-fase laadpaal. Het is slim om dit goed uit te zoeken, aangezien je met een 3-fase aansluiting de auto 3 keer zo snel kunt opladen. Als jouw auto niet geschikt is voor opladen via een 3-fase aansluiting, dan kun je alsnog kiezen voor een laadpaal met een 3-fase aansluiting. Je verliest alleen het voordeel van het snelle laden.

Een load balancing laadpaal of niet?

Het is je vast wel eens overkomen: je zet te veel elektrische apparaten tegelijkertijd aan. Het gevolg: de stroom valt uit. Het opladen van een auto kan hiervoor ook zorgen, als je bijvoorbeeld een warmtepomp hebt, je tegelijkertijd wil koken op inductie én ook nog de auto wil opladen. Met een load balancing laadpaal voorkom je gevaarlijke en/of vervelende situaties, zoals overbelasting van de meterkast.

Gerelateerde artikelen

Back to top button