KlussenOverig

Hoe monteer je LED inbouwspots?

Mooi hoor, LED inbouwspots. Maar hoe monteer je die nou precies dan? We leggen je het hier uit. Ingewikkeld is het zeker niet, iets dat nogal eens verondersteld wordt.

Zet altijd voor je begint  de stroom uit; veiligheid boven alles

Voor je begint zet je de stroom uit. Veiligheid moet boven alles gaan en dus ook nu. Je verbindt de stroomkabels met de plafond centraaldoos. Daarvoor maak je gebruik van twee lasklemmen. Je haalt met een mesje of kabelstripper 20 millimeter van de witte beschermende rubber van de stroomkabel weg waardoor je een blauwe en bruine kabel ziet. Je haalt dan 3 millimeter van de blauwe en bruine rubber weg. Je ziet nu koper bloot liggen. Met een lasklem verbind je de bruine kabel uit de plafond centraaldoos met de bruine kabel in de stroomkabel. Met een andere lasklem verbind je de blauwe kabel uit de centraaldoos met de blauwe kabel uit de stroomkabel.

Middelste van de lasklemmen laat je leeg

Het middelste klemmetje blijft bij beide lasklemmen leeg. Let wel op dat je geen bruine en blauwe kabel verbindt, dan ontstaat namelijk kortsluiting. Je trekt nu de stroomkabel over het plafond en bij elke zaaggat hang je een lus van 200 millimeter uit het plafond hangen. Dit is gemakkelijk om later de spots te monteren, Je haakt de spotjes van de connector. Door dat te doen, kun je heel gemakkelijk de kabels met elkaar verbinden en de trafo wegwerken op je verlaagde plafond. Je haalt de spotjes van de connector door ze gewoon met enige voorzichtigheid van het verbindingsstuk te draaien.

Haal met een mesje 20 millimeter rubber weg

Je installeert nu een voor een de led inbouwspots. Knip een stroomkabellus door en haal met een mesje 20 millimeter wit rubber weg, zodat je een blauwe en bruine kabel ziet. Ook hier haal je vervolgens iets van weg, ongeveer 3 millimeter. Je ziet nu koper in de kabel liggen. Met de lasklem verbind je de blauwe kabels weer aan elkaar.

Zo zie je maar dat het geen ingewikkelde klus is

Je doet dit door een blauwe draad in het linker klemmetje te klemmen en een blauwe draad in het rechter klemmetje. Laat het middelste klemmetje altijd leeg. Klem de kabeltjes van de trafo of de spot met ingebouwde trafo in de lasklem.  Vervolgens kun je de LED inbouwspot in het plafond plaatsen. Zie hier; zo moeilijk is het niet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button