Gemakkelijk en precies meten met 3D scanning
Het renoveren van een historisch gebouw is een langzaam proces. Van herbewerking tot verouderde tekeningen: er zijn veel factoren die een bouwproject kunnen vertragen, soms maandenlang. Met de juiste hulpmiddelen kun je ervoor zorgen dat een renovatieproject soepel verloopt, fouten vermijdt en vóór op schema blijft.
3D scannen is een van deze hulpmiddelen die bouwers de precieze metingen biedt die ze nodig hebben om renovaties te stroomlijnen. Scannen versnelt ook het proces door metingen tot 75% sneller vast te leggen dan traditionele landmeetmethoden.
In deze blog bespreken we belangrijke voordelen van het gebruik van 3D scannen om bijvoorbeeld historische gebouwen te documenteren.
Wat is 3D scannen?
3D scannen is een zeer nauwkeurige technologie die een laserstraal gebruikt om de metingen van de omgeving vast te leggen. Terwijl de scanner zijn omgeving verwerkt, pikt hij miljarden datapunten op en vormt zo een puntenwolk. Deze puntenwolk is een 3D-weergave van het gescande gebied, met nauwkeurigheidsniveaus tot op de millimeter.
Terwijl de scanner deze gegevenspunten verzamelt, legt hij ook beelden met hoge resolutie van de omgeving vast. Een getrainde technicus kan deze beelden in kaart brengen in de puntenwolkgegevens. Waardoor een compleet visueel overzicht van een gebouw ontstaat. Dit kan vervolgens worden omgezet in een digitaal 3D model. Dit heet 3D modelleren.
Voordelen 3D scannen
• Nauwkeurige metingen
Het is moeilijk om nauwkeurige metingen uit te voeren van complexe bouwconstructies. Met de hand uitgevoerde metingen zijn vaak onnauwkeurig en zelfs onvolledig. Ze missen belangrijke details.
Je weet nooit welke vragen je moet stellen. Misschien wil iemand weten hoe twee balken met elkaar zijn verbonden, maar misschien is dat niet opgeschreven. Je kunt dan gewoon naar de 3D scans gaan om erachter te komen.
In tegenstelling tot handmatige metingen legt laserscanning (historische) gebouwen vast tot in de kleinste details. Inclusief de unieke oppervlakken en architectonische elementen. Dit detailniveau kan helpen tijdens renovaties, waardoor je de originele gebouwontwerpen met grotere precisie kunt bekijken en opnieuw kunt maken.
• Snelle opname
Naast dat het nauwkeuriger is, is 3D scannen ook een snellere manier om projectlocatie te meten. Een scantechnicus kan een locatie tot 75% sneller vastleggen dan met traditionele landmeetmethoden, waardoor de arbeidskosten laag blijven. Dit komt omdat laserscanners binnen enkele minuten miljarden datapunten vastleggen. Waardoor de tijd die nodig is om een projectlocatie te meten, wordt verkort.
• Minder nabewerking
Renovatieprojecten hebben vaak last van vertragingen, vooral wanneer teams werken vanuit verouderde tekeningen.
Een 3D scantechnicus kan je helpen binnen enkele minuten gegevens vast te leggen, waardoor jouw tekeningen snel worden bijgewerkt. Vervolgens kun je deze gegevens van onderzoekskwaliteit gebruiken om obstakels te identificeren die de bouw kunnen belemmeren. Waardoor er in de toekomst geen aanpassingen meer nodig zijn.
• Minder risico’s
Laserscannen biedt een veilige manier om gebieden vast te leggen die anders ontoegankelijk zijn, zoals hoge plafonds of kanalen. Zodat je kwetsbare architectuur tegen schade kunt beschermen.