Klussen

Groendak aanleggen: Kunt u dit zelf doen?

Een groendak aanleggen is iets wat bij veel mensen als een enorm karwei klinkt, toch is het mogelijk om het zelf te doen. Het is allemaal niet zo moeilijk als men het laat lijken. Wij leggen u uit wat u moet doen en hoe u het moet doen.

Welke soorten sedum zijn er?

Binnen sedum zijn er vele verschillende soorten. Zo zijn er sedum- cassettes, cassettes lichtgewicht, lichtgewicht trays, trays en zwaargewicht cassettes. Het verschil met aanleggen is over het algemeen weinig gevarieerd. De ene duurder dan de ander door verschillende factoren, denk aan drainage, gewicht en plantdichtheid. 

9 stappen voor het aanleggen van uw sedumdak

Het is niet één van de meest moeilijke werkzaamheden. Een groen dak aanleggen is relatief simpel met de juiste instructies. Hier volgen ze:

  1. Schoonmaken: start met het schoonvegen van het dak. Bekijk of het dak niet beschadigd is en zorg dat het helemaal waterdicht is.
  2. Wortelwerend folie (optioneel): Wij adviseren om wortelwerende folie te gebruiken. Dit is ter bescherming van uw dak. Bij het plaatsen van de folie is het belangrijk dat u een overlap van 50 cm hanteert.
  3. Beschermdoek (optioneel): Uw dak kunt u beschermen met een beschermdoek. Plaats deze tot aan de rand en zorg hierbij voor een stukje overlap zodat alles goed aansluit
  4. Aanbrengen drainage: Het kan handig zijn om de drainage op de grond op maat te snijden. U rolt de drainage banen dan tot aan de dakrand en dat zorgt ervoor dat alles is bedekt. Let op: Snij nooit op uw dakbedekking
  5. Profielen plaatsen: Het is belangrijk dat de waterafvoer zowel vrij is van folie als beschermdoek en drainagelaag. Gebruik een bolrooster of een bladvanger. Plaats de scheidingsprofielen tussen de 20 tot 30 cm van de rand van uw dak. De L vorm wijst richting het grind wat later geplaatst wordt.
  6. Substraat aanleggen: Bij deze stap is een hark handig. Zorg dat de daktuinsubstraat goed wordt verdeeld en dat u de juiste hoogte heeft. De substraatlaag moet goed vochtig zijn voordat u de sedummatten gaat plaatsen.
  7. Grind aanbrengen: Verdeel het grind tussen het profiel en de dakrand. Zorg dat de grindlaag even hoog is als de hoogte van het scheidingsprofiel.
  8. Sedummatten uitrollen: Rol de matten uit over de laag substraat en leg het einde van de rol tegen de dakrand. Plaats eerst een aantal centimeters en kijk of deze de juiste positie heeft, rol daarna pas door. Met een stevig kartelmes kunt u de matten op de gewenste maat knippen. Zorg dat de banen goed op elkaar aansluiten en dat er geen overlap is. Kale plekken kunt u opvullen met reststukken.
  9. Irrigeren: Als u de sedum heeft aangelegd moet u deze meteen goed vochtig maken totdat de substraat laag helemaal vol water zit. Dit resulteert in goede doorworteling van de sedum planten. Als er een droge periode is, moet u het groendak regelmatig bevochtigen tijdens het aanleggen.

Wat is er nodig aan onderhoud?

Voor sedum is er relatief wat onderhoud nodig. Jaarlijkse controle en bemesting is noodzakelijk om de groei te bevorderen van de sedum. Binnen sedummest zijn er ook nog verschillende soorten:

  • Sedummest Nutrition: Sedum Conditioner is onmisbaar voor de ontwikkeling van sedumplanten. Deze conditioner bevordert de doorworteling van jouw sedumplanten, waardoor ze gezonder en sterker worden. Het is echter niet de bedoeling om de conditioner in de winter te gebruiken; deze is simpelweg ontworpen om een net aangelegd dak te helpen groeien.
  • Sedummest Stronger: Sedum Nutrition zorgt voor een sterk wortelgestel van de sedumplanten en verhoogt de weerstand van de plant. Naast het verbeteren van de plantstimulatie zorgt het ook voor bodemverbetering. Ons advies is om de bemesting te starten in het najaar, omdat dit de grond lekker sterk houdt om de koude dagen door te komen.
  • Sedummest Conditioner: Sedum Stronger mest is een snelwerkende meststof die de wortels van de sedum versterkt voordat de winter begint, wat resulteert in gezonde en productieve planten in het voorjaar. Het is dan ook belangrijk om deze mest in september/oktober uit te strooien.

Zoals u ziet zijn er bij elke soort mest voor- en nadelen. 

Conclusie

Het proces van het aanleggen van een groendak lijkt op het eerste gezicht misschien overweldigend, maar met de heldere uitleg van de negen stappen en het belang van onderhoud, blijkt het haalbaar voor doe het zelvers. Het diverse scala aan sedumsoorten en meststoffen biedt keuzes voor specifieke behoeften. Met de juiste toewijding en zorg is het creëren van een groendak een goed te realiseren project voor u, waardoor u kunt genieten van een prachtig en milieuvriendelijk dak.

Gerelateerde artikelen

Back to top button