Overig

Energie besparen? Ga voor energielabel A!

Energie besparen is een topic dat steeds vaker voorkomt. Tegenwoordig gaan de energieprijzen door het dak heen. Hierdoor is het belangrijk dat je niet alleen op je energieverbruikt let, maar ook goed de woning isoleert. Hiervoor zijn verschillende energielabels opgesteld. Een energielabel geeft het energieverbruik aan. Heb je een energielabel G? Dan geeft dit een zeer hoog energieverbruik aan!

Energielabel A – Wat is het?

Een energielabel A staat voor een zeer laag energieverbruik. Het energielabel geeft daardoor enkele voordelen. Doordat je een energiezuinig huis hebt, draag je bij aan een lage CO2-uitstoot. Dit is natuurlijk erg goed voor het milieu. Daarnaast is een huis met energielabel A ook direct een zeer goede manier om te besparen op de energierekening. Doordat het huis minder energie nodig heeft om warm te blijven, ga je minder energie gebruiken. Dit resulteert in een lagere energierekening aan het einde van het jaar. 

Voorwaarden en eisen aan energielabel A

Voordat je woning een energielabel A opgeplakt krijgt, zijn er natuurlijk verschillende voorwaarden en eisen. Maar wanneer krijg je energielabel A? Een van de eisen voor een woning met energielabel A is bijvoorbeeld het gebruik van duurzame installaties. Een energielabel A woning heeft bijna altijd zonnepanelen of een warmtepomp. Daarnaast is een voorwaarden dat het huis ook op een goede manier geïsoleerd is. Heeft de woning bijvoorbeeld HR+ glas in de ramen? Dan ben je op de juiste weg. Uiteraard moet de woning ook niet tochten en moet je alle scheuren en gaten in de muren hebben gedicht. Het is daarom verstandig om je hele woning na te laten kijken als je wil gaan voor een energielabel A.

Energielabel A+, A++, A+++

Het verschil in de energielabels zit hem in het verbruik dat je maakt. Een energielabel A krijg je bij een verbruik van maximaal 160 kWh/m2. Hoe zuiniger je vanaf dit moment bent, hoe beter het huis zal presteren. De plusjes die je krijgt, staan voor een nog zuinigere woning. Zo krijg je een energielabel A+ als je woning niet meer dan 106 kWh/m2 uitstoot. Het beste energielabel dat je kunt krijgen is energielabel A++++. Dit energielabel wordt uitgegeven aan woningen die 0 kWh/m2 uitstoten. 

Energielabel A epc – Wat is het?

Het aanvragen van een energielabel kan voor iedere woning. Ook voor oudere huizen is het mogelijk om een energielabel aan te vragen. Het label wordt aangewezen aan de hand van een EPC. Dit staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Dit coefficient stelt speciale eisen aan de woning. Afhankelijk van de score wordt een energielabel afgegeven. Per 1 januari van het jaar 2021 zijn de EPC regels vervangen door BENG. Dit staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. In dit reglement zijn de duurzaamheidseisen verhoogd en opgesplitst in drie verschillende factoren. Allereerst heb je de kwaliteit van het huis in termen van isolatie en dichtheid van de kieren. Vervolgens wordt ook de totale benodigd van fossiele energie meegenomen. Tot slot wordt er getoetst op het aandeel hernieuwbare energie. Heeft je woning bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is dit voordelig voor de score. Ook het isoleren van de woning kan deze score omhoog helpen.

Energielabel A en hypotheek

Heeft jouw woning een energielabel A? Dan kun je verschillende voordelen krijgen op je hypotheek. Verschillende banken geven een korting op de hypotheek als de woning een energielabel A heeft. De voordelen kunnen echter wel verschillen per hypotheekverstrekker en bank. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker, kun je dus een korting op je huis met energielabel A krijgen. Dit is natuurlijk dubbel op je eigen besparing op de energierekening!

Gerelateerde artikelen

Back to top button