Klussen

Wat je allemaal moet weten over elektrotechnische installaties

Elektrotechnische installaties kunnen erg gevaarlijk zijn. Daarom zal je altijd een gekwalificeerde elektricien willen inhuren voor jouw installatie. Of het nu gaat om een privé installatie of een installatie op het werk. Er zijn vele redenen om een professioneel elektrotechnisch installatiebedrijf in te huren. In deze blog lees je hier alles over.  

Wat is een elektrotechnische installatie?

Misschien moet je elektra laten aanleggen, maar vraag je je af wat een zo’n installatie precies inhoudt. Wat zijn de vereisten en wie zou je moeten kiezen voor het uitvoeren van deze klus?

Dit proces kan intimiderend zijn voor mensen die nooit enige elektrische opleiding hebben gehad of weinig kennis van elektriciteit hebben. In essentie is een installatie een plaats waar zich apparatuur en machines bevinden die voor een specifiek doel worden gebruikt.

Een elektrische installatie is dus de combinatie van elektrische apparatuur die vanuit een gemeenschappelijke elektrische voeding wordt geïnstalleerd en die voldoet aan een bepaald doel. De juiste installatie van elektrisch materiaal is essentieel om de betrouwbaarheid en elektriciteit voor jouw bedrijf, kantoor of huis te garanderen en om ze van stroom te voorzien.

De vereisten voor een elektrotechnische installatie

Er zijn verschillende componenten die samen jouw elektrische installatie vormen. Je denkt misschien dat een elektrische installatie in jouw kantoor of woning begint, maar eigenlijk begint deze op straat. De elektriciteitsmeter telt hoeveel elektrische belasting er moet worden geleid. Soms wordt een belastingscentrum ook aangeduid als een “meter”.

Een leidingpaal is nodig om de elektriciteit van de meter naar jouw kantoor of huis te leiden. Oudere leidingen lopen meestal bovengronds. Bij nieuwere, modernere systemen lopen de leidingen ondergronds. De stroomonderbreker bevindt zich in jouw huis of kantoor en verdeelt de elektriciteit in verschillende circuits die door het hele gebouw lopen.

Tenslotte bestaat de bedrading uit elektrische kabels en circuits die van de stroomonderbrekers naar de stopcontacten lopen. Deze bedrading kan in verschillende configuraties worden geïnstalleerd, afhankelijk van het verwachte gebruik en de vereiste flexibiliteit. Daarnaast zijn er nog de armaturen, verlichting en toestellen. Alle stopcontacten, verlichtingsarmaturen en apparaten die elektrische energie ontvangen, worden ook beschouwd als een deel van de elektrische installatie.

Hoe werkt een elektrotechnische installatie?

Alle eerdergenoemde componenten werken in de volgende volgorde.

1.  Een transmissiebron of krachtbron van de elektriciteit laat de elektriciteit door de meter lopen.

2.  De meter houdt bij hoeveel stroom jouw kantoor of de woning verbruikt.

3.  Zodra de stroom het gebouw binnenkomt, gaat deze naar de stroomonderbreker.

4.  De stroomonderbreker is verantwoordelijk voor het opdelen van de elektriciteit in verschillende circuits, die vervolgens door verschillende delen van jouw huis lopen.

5.  Zodra de stroom is onderverdeeld, wordt deze naar verschillende stopcontacten, lampen en apparaten in het gebouw geleid.

6.  De basiscomponenten van jouw elektrische installatie zijn dus de meter, het stroomonderbrekingspaneel, de stroomkringen en de draden. Daarom moeten al deze elementen worden ontworpen en geïnstalleerd door een volledig gekwalificeerde elektricien. Bovendien kan elk van deze componenten gerepareerd of onderhouden worden door een professioneel gekwalificeerde elektricien.

Wanneer jouw elektrotechnische installatie er versleten of slordig uitziet, kan deze aan onderhoud of reparatie toe zijn. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om te bepalen of je een professionele elektricien nodig hebt om naar de elektrische installatie te kijken. BINK Elektro kan je helpen door precies aan te geven wat jij in jouw situatie nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button