Klussen

Wat heb je nodig om te stucen?

Wil je het plafond stucen? Dat kun je inderdaad zelf doen. Mits je dan maar over de juiste materialen beschikt en goede voorbereidingen treft. We vertellen je hier wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat.

Eerst de vloer afplakken

Je begint met het afplakken van de vloer waarvoor je gebruik maakt van een stucloper. Die stucloper zet je vast met tape. Vervolgens maak je het plafond schoon met een harde borstel en ga je vervolgens voorstrijken. De aangebrachte primer moet zorgen voor betere hechting later en het vermindert bovendien de zuigwerking van wand en plafond. Als het goed is heb je dan al hoekbeschermers geplaatst, iets wat je idealiter drie uur voor de werkzaamheden al doet.

Gladde massa zonder klonten

Nu je dit gedaan hebt breng je stuc aan. Hoe je stuc maakt lees je op de verpakking. Gebruik in elk geval een schone kuip en een eveneens schone mixer. Voeg de juiste hoeveelheid water toe en voeg voorzichtig stucmortel bij. Je laat het even staan en mixt het daarna tot een gladde massa, uiteraard zonder klonten. Dan wordt het tijd voor het aanbrengen. Je schept met een troffel het gips op het raapbord. Nu breng je het gemaakte pleisterspac aan. Tip; als je rechtshandig bent, begin dan aan de linkerkant. Ben je linkshandig, start dan rechts.

Pleisteren en sponzen

De volgende stap is de muur reien, niets anders dan het vlakken van muur of plafond. Je laat het een en ander vervolgens even staan en gaat na twintig minuten de muur messen. Met een spackmes trek je het gips dan glad. Opnieuw wacht je tussen de twintig en dertig minuten om daarna de muur te sponzen. Met een natte spons maak je schurende bewegingen over het gips, maak daarbij draaiende bewegingen voor het beste resultaat. Daarna komt het aan op pleisteren. Met het spackmes maak je na het sponzen de muur glad. Daarna is het nog een kwestie van afpleisteren, waarbij je met behulp van een plantenspuit de muur of het plafond nat maakt.

Huur gewoon een stukadoorsbedrijf in

Hoewel we echt denken dat jij dit prima kunt en je de benodigde materialen overal kunt kopen, kun jij het jezelf ook gemakkelijker maken en gewoon een beroep doen op de diensten van een stukadoorsbedrijf. Dan weet je in elk geval dat het allemaal goed uitgevoerd wordt. En dat kan je een hoop irritatie en zeker ook tijd besparen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button