M4 voorboren
Goed idee om te gaan voorboren. Het kost je even wat extra tijd, maar dan heb je ook wat. Zo helpt het om materiaal beter te bevestigen en bovendien voorkom je dat er onnodig schade aan hout ontstaat bijvoorbeeld door barsten of versplinteren. We gaan het hier hebben over M4 voorboren. Wat echter voor M4 voorboren geldt, geldt ook voor M5 voorboren of M16 voorboren.
Voor als je van degelijk werk houdt
Als jij bepaalde zaken gewoon goed wilt bevestigen en iemand bent die van degelijk werk houdt, dan ga je altijd voorboren. Zeker als je besluit met hardhout te gaan werken. Bij voorboren is het belangrijk om altijd een iets kleinere boordiameter te gebruiken dan dat de binnenkant van de schroef is waarmee je later iets wilt bevestigen. Schroeven van 4 millimeter is in elk geval voorboren met een boor van 3 millimeter.
Betere verzinking van de schroef met het materiaal
Voorboren is niets anders dan met een kleinere boor voorwerk doen en ruimte maken voor de schroef die straks voor bevestiging moet zorgen. Trek van de nominale waarde van de schroef de spoed af en je weet met welke boor je moet voorboren, een perfecte manier om ruimte te maken voor de schroef die straks heel lang dienst moet doen. Door voorboren volgt een betere verzinking van de schroef met het materiaal. Bovendien gaat het boren met de juiste schroef je veel gemakkelijker af.
Zeker als je gaat werken met hardhout
Voorboren wordt ten zeerste aangeraden als je met hardhout aan de slag gaat. Het is echter ook prima mogelijk als je met zachter hout werkt, zoals voorboren ook wel gebeurt in beton en steen. Bij voorboren is het gat dat je boort altijd kleiner en minder diep dan de grotere boor waarmee je later de uiteindelijke schroef gaat bevestigen. Je merkt vervolgens dat het boren met de grotere boor een stuk gemakkelijker is, de verzinking van schroef en materiaal beter is en dat het hout gaaf blijft en niet barst of versplintert.
Nog veiliger ook
Voorboren is nog veiliger ook. Want wil je de uiteindelijke schroef bevestigen, dan is de kans dat de boormachine weg slipt beduidend kleiner als er voorgeboord is. Dat is een goede zaak, want het wegslippen van de boormachine kan gevolgen hebben voor het hout maar ook voor jezelf. Door voorboren voorkom je dit dus. Nog een reden om dan toch maar een extra handeling uit te voeren, want dat is wat voorboren is. Zeker bij dunner materiaal in de vorm van plinten bijvoorbeeld, is de kans op versplinteren en barsten groot.
Zo kan eigenlijk niets misgaan
Mensen hebben vaak moeite met het vinden van het juiste formaat van de boor als er voorgeboord moet worden. Mocht je er in het geheel niet uitkomen dan neem je altijd een boor die kleiner is dan de boor die je later gebruikt. Boor in dat geval ook iets minder diep en ver. Dan kan er wat betreft M3 voorboren eigenlijk niets misgaan.