Klussen

Stappenplan om je huis te verduurzamen

Een duurzaam huis hebben, hoeft niet heel moeilijk te zijn. Het aanpassen van kleine onderdelen in het huis, kan al grote impact maken op een energiezuinige woning. Hiermee dalen de energiekosten en lever je een bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot in de wereld. Voor je jouw woning wil verduurzamen, is het belangrijk te achterhalen welk energielabel je huis heeft en hoe je het verduurzamen van de woning gaat financieren. Uit het energielabel kun je aflezen hoe zuinig jouw huis is en waar nog aanpassingen kunnen worden gebracht. Wil je weten wat de stappenplan is je huis te verduurzamen? Lees er hier meer over. 

Isolatie

Wanneer je de keus hebt gemaakt je huis te verduurzamen, zou je moeten kijken naar de mate waarin je woning isoleert. Door te isoleren houd je de warmte in het huis binnen. Veel onderdelen in het huis worden geïsoleerd, bijvoorbeeld het dak, de muur en de vloer. Om je dak te isoleren, kun je gebruik maken van dampremmende folie en isolatieplaten met een afwerklaag. Voor het isoleren van de muren, kun je gebruik maken van spouwmuurisolatie. En om de vloer te isoleren, kun je gebruik maken van materialen, zoals steenwol, glaswol, houtvezel en katoenvezel.

Warmtepomp en zonnepanelen

Door een warmtepomp te installeren in je huis, zorg je ervoor dat de warmte van buiten (uit de bodem, het water of de lucht), de ruimte binnen helpt te verwarmen op een milieuvriendelijke manier. Zonnepanelen worden meestal op het dak van de woning geplaatst. Deze zonnepanelen vangen zon op en zetten deze om in energie. Deze energie wordt weer gebruikt in het huis. Door gebruik te maken van een warmtepomp en zonnepanelen, bespaar je de energiekosten van je woning en houd je de warmte binnen.

Financiën

Bij het verduurzamen van je woning kunnen er hoge kosten ontstaan. Deze kosten worden op lange termijn teruggewonnen, doordat een duurzaam huis minimale onderhoud vereist. Echter moet de aanschaf en installatie van duurzame hulpmiddelen en materiaal wel worden gefinancierd. De kosten om het huis te isoleren is gemiddeld rond de 10 tot 115 euro per vierkante meter. De kosten van een warmtepomp is gemiddeld rond de 3500 tot 15000 euro. En de kosten van 10 zonnepanelen inclusief de montage hiervan kost rond de 4200 euro. Om deze kosten te financieren kun je een persoonlijke lening nemen, subsidie vragen bij de overheid of een hypothecaire lening nemen. 

Kortom, het verduurzamen van je woning hoeft niet lastig te gaan. Het is belangrijk eerst te kijken naar de energielabel van je woning en de manier waarop je het verduurzamen gaat financieren. Wil je je huis verduurzamen, moet je je woning isoleren. Isolatie van je woning kan via de muur, de vloer of het dak worden gedaan met diverse materialen. Het gebruik van een warmtepomp, houd je woning lekker warm. En het gebruik van zonnepanelen zorgt ervoor dat je je eigen energie kunt opwekken. Het verduurzamen van je woning kun je financieren door een lening of subsidie aan te vragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button