Klussen

Stalen deur zelf maken

Een stalen deur maken is niet zo gemakkelijk als het eruit ziet. Je kunt een stalen deur op verschillende manieren ontwerpen. Elke stalen deur is weer anders. Een stalen deur maken is niet goedkoop en neemt tijd in beslag. Toch kun je zelf een eigen stalen deur maken en wij gaan jou dat hier uitleggen.

Het inmeten van een stalen deur

Het is belangrijk dat je de maat voor je stalen deur meet. Dat moet nauwkeurig gebeuren want een stalen deur kan niet te groot zijn en ook kun je deze niet inkorten. Het inmeten moet dus echt met precisie gaan. Vaak wordt het inmeten gedaan met een laser door professionals. 

Het is belangrijk dat je ook kijkt naar de vloer en het plafond of die recht zijn. Anders zal je stalen deur niet goed passen. Het kan ook zijn dat dan de deur vastloopt wanneer die open staat.

Het lassen van je stalen deur

Kun je zelf niet lassen dan zou je een lasser kunnen inschakelen zodat deze de profielen aan elkaar last. Je voorkomt hierdoor dat de deur gaat kromtrekken. Als het goed gelast is dan zal je deur stevig en stabiel zijn. De stalen deur zal dan niet kunnen draaien.

De glasmaat bepalen

Als je klaar bent met lassen dan heb je de basis van de deur helemaal klaar. Het is dan tijd voor het glas te gaan inmeten. Het glas kan op maat gesneden worden wanneer je weet hoeveel vakken erin moeten en welke maat je wil. Als een goed advies, gebruik hier altijd veiligheidsglas voor.

De stalen deur poedercoaten in RAL kleur

Je hebt de deur gelast of laten lassen en de ruwe lasnaden zijn ook weggeslepen. Nu is het moment aangebroken dat je de deur gaat voorzien van een RAL kleur. Je kunt elke RAL kleur gebruiken. Wil je een RAL kleur met een fijne structuur dan raden wij je RAL 9001 aan. Er zijn verschillende RAL kleuren. 

Een van die kleuren geeft je stalen deur een matte uitstraling. Je deur is uit staal en om die in de gewenste RAL kleur te krijgen wordt er gebruik gemaakt van poedercoaten. Het effect van poedercoaten is dat de deuren en panelen een mooi en egaal uiterlijk zullen krijgen. Het poedercoaten is een elektrostatisch verfproces. 

Je zou dat kunnen laten uitvoeren door poedercoaters. Dit wordt gedaan in een poedercoatcabine. Je kunt kiezen voor een dubbel coating om zo extra stevigheid te krijgen. Je stalen deur heeft dan nog een betere kwaliteit. De grondverf en de afwerking worden hiermee aangepakt.

Het glas zetten

Je deur heeft inmiddels een kleur gekregen. Nu is het tijd om het glas in je stalen deur te zetten. Je zou dan de deur eerst kunnen monteren in de deuropening. Als je dat hebt gedaan dan kun je het glas vastzetten in de stalen deur.

Het is mogelijk om de deur op verschillende manieren vast te zetten. Dit is afhankelijk van de opbouw van de gekozen deur. De meeste varianten die gebruikt worden zijn kitten en schroeven.

De stalen deur plaatsen

Zorg dat je de stalen deur of paneel voorzichtig plaatst. De poedercoating kan wel wat hebben, zeker als er meerdere lagen op de stalen deur zijn gecoat. Alleen is een kras zo gemaakt wanneer je een muur zou raken. Je beschermt hiermee zowel de deur en de muur.

Bij het plaatsen is het belangrijk dat de deur niet uit het lood staat. Heb je gekozen voor een scharnierdeur dan is het belangrijk voor de afwerking dat je de kieren tussen het kozijn en de muur nog gaat afkitten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button