Keuken

De verschillende warmtebronnen waarmee je kunt koken

Aangezien gas de afgelopen jaren steeds minder aantrekkelijk is geworden om mee te koken, gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. De meest bekende alternatieven voor gas zijn natuurlijk elektrisch koken en koken op een inductieplaat. Ben jij aan het twijfelen of je wel of niet van het gas af wil en of je dan beter elektrisch of met inductie kunt gaan koken? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende warmtebronnen om je keuze te kunnen maken!

Koken op gas

Koken op gas is natuurlijk altijd de meest gebruikte manier geweest, maar dat is heel snel aan het veranderen. Nederland wil graag van het gas af, dus dit wordt ook zeker gestimuleerd voor particulieren. Daarnaast is gas momenteel natuurlijk erg duur, dus wordt koken met elektriciteit ook een stuk aantrekkelijker voor de Nederlandse bevolking. Van het gas af gaan kan echter ook behoorlijk prijzig zijn en is dus nog niet voor ieder huishouden weggelegd. Gas heeft wel een aantal voordelen, maar die voordelen heb je inmiddels ook bij elektrisch koken. Denk bijvoorbeeld aan het nauwkeurig regelen van de temperatuur. Daartegenover staat dat je met koken op gas veel warmte verliest waardoor je niet efficiënt gebruik maakt van de energie. Ook is het niet de meest veilige manier om te koken, aangezien er sprake is van open vuur.

Koken op een inductieplaat

Koken op een inductie plaat is één van de meest populaire alternatieven voor het koken op gas. Voor koken met inductie heb je wel een speciale pannenset inductie nodig. Je kunt namelijk niet met reguliere pannen koken op een inductieplaat. Koken met inductie is efficiënt, veilig en erg energiezuinig. Je zult dus niet veel elektriciteit hoeven verbruiken voor deze manier van koken. De plaat wordt alleen heet als er een pan op staat, wat het een veilige manier van koken maakt als je bijvoorbeeld kinderen in huis hebt. Ten slotte is een inductie plaat erg eenvoudig schoon te maken, aangezien het oppervlak helemaal vlak is. Je hoeft dus niet moeilijk om dingen heen te poetsen of onderdelen los te halen zoals bij een gasfornuis.

Elektrisch koken

Er bestaan verschillende vormen van elektrisch koken, koken met inductie is er daar één van. Daarnaast kun je klassiek elektrisch koken en koken op een keramische plaat. Klassiek elektrisch koken houdt in dat je kookt op een originele elektrische kookplaat. Dit was de eerste vorm van elektrisch koken die op de markt werd gebracht. Keramisch koken doe je op een keramische kookplaat, waarbij de verwarmingselementen zijn afgedekt met een glasplaat. Zo’n keramische plaat ziet er chique uit en is eenvoudig schoon te houden. Het enige nadeel is dat de plaat nog lang warm kan blijven als je hem hebt gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button