Keuken

Alles over het koffieapparaat

Het koffieapparaat is een apparaat dat in de meeste huishoudens terug te vinden is. In Nederland wordt erg veel koffie gedronken. De meeste mensen drinken ‘s ochtends al hun eerste kopje koffie. Ook wanneer je visite hebt, is het fijn als je een kopje koffie kunt aanbieden en is het ook gezellig om een kop koffie te drinken. Je kunt dus wel stellen dat het koffieapparaat een belangrijke tool voor ons is. Alleen welke koffieapparaten zijn er allemaal en hoe kun je een apparaat goed onderhouden? Wij vertellen je alles wat je over het koffieapparaat moet weten!

Welke soorten koffieapparaten zijn er?

Je hebt tegenwoordig grofweg drie soorten koffiemachines. Je hebt namelijk de machines die met cups werken, machines met bonen en machines met koffiepads. De meeste mensen geven de voorkeur aan koffie van bonen. De bonen worden dan vers gemalen door de koffiemachine en dit geeft volgens velen toch de beste smaak aan de koffie. Er zijn echter ook mensen die de voorkeur geven aan de koffieapparaten met cups of pads. Het voordeel van de apparaten met koffiepads, is dat deze makkelijk en snel in gebruik zijn. Dit zijn vaak de perfecte apparaten om mee te nemen wanneer je op vakantie gaat en je bakje koffie niet kunt missen.

Verschillende merken om uit te kiezen

Koop je een koffieapparaat, dan zijn er ook verschillende merken om uit te kiezen. Een goed merk is bijvoorbeeld Jura. Dit merk staat bekend om de uitstekende kwaliteit en de lange levensduur. Andere merken zijn Nespresso, DeLonghi en Siemens. Dit zijn stuk voor stuk uitstekende merken. Het is zeker verstandig om de verschillende koffieapparaten goed met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. In sommige winkels heb je ook de mogelijkheid om de koffieapparaten uit te proberen, zodat je zelf kunt proeven wat voor koffie er uit een machine komt.

Het onderhouden van je koffieapparaat

Heb je eenmaal een koffiemachine gekocht, dan is het belangrijk om deze ook goed te onderhouden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je machine regelmatig te ontkalken. In ons leidingwater is altijd een bepaalde hoeveelheid kalk aanwezig. Als de hoeveelheid kalk in je machine zich opstapelt, kan dit slecht zijn voor het apparaat. Bovendien kan dit de smaak van de koffie beïnvloeden.

Bovendien is het belangrijk om het bakje met koffieresidu en het opvangbakje goed in de gaten te houden. Laat je koffieresidu te lang in het bakje zitten, dan gaat dit schimmelen. Het opvangbakje kan op een gegeven moment te vol raken en overstromen.
Reinig je koffieapparaat ook regelmatig van binnen en van buiten. Voor de binnenkant van het apparaat kun je online Jura reinigingstabletten kopen. Die tabletten zijn speciaal gemaakt voor koffiemachines van Jura en zullen geen schade aanrichten aan de machine. Het gebruik van schoonmaakmiddelen die hier niet voor gemaakt zijn, is af te raden. Spoel ook goed de opvangbak en het bakje met residu. Doe je dat niet, dan kan er zich schimmel gaan vormen op deze plaatsen. Dat is iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button