Interieur

Tips en inspiratie voor het inrichten van de kinderkamer

Ben je van plan om eindelijk werk te maken van de kinderkamer? Bijvoorbeeld om je zoon of dochter eens echt te verrassen, dan wordt het tijd om de nodige inspiratie op te doen. Je hebt immers meer nodig dan alleen een kinderbed en een kledingkast. Met een paar slimme tips verander je elke kamer in een klein paradijs en is je kind je eeuwig dankbaar.

Verlichting

Een van de zaken waar je eigenlijk nooit genoeg aandacht aan kan besteden, is de hoeveelheid licht in de kamer. Natuurlijk licht heeft uiteraard de voorkeur, maar met goede verlichtingselementen doorbreek je juist de standaard uitstraling van de kamer. Het zorgt niet alleen voor een aangename sfeer, maar maakt de kinderkamer ook tot een ruimte waar je kind zich helemaal thuis voelt. Denk vooral ook aan een goede verlichting bij het bed en bij de plek waar je kind speelt of het huiswerk maakt.

De gordijnen

Je zal er wellicht niet direct bij stilstaan, maar een goede zonwering is ook voor de kinderkamer belangrijk. Voorkom in ieder geval het gebruik van gordijnen die de grond bijna raken. Een ongelukje zit in een hoekje, bovendien kunnen kinderen in hun enthousiasme niet altijd even goed opletten. Wat het materiaal betreft heeft pvc altijd de voorkeur boven stof. Op die manier ben je een stuk minder tijd kwijt aan het reinigen en blijft de kamer er goed uitzien.

Maak gebruik van de beschikbare ruimte

De kinderkamer is niet langer de ruimte waar je kind slaap, er wordt ook geleefd! Je doet er dus goed om te beseffen dat het een multifunctionele ruimte is. Er wordt geslapen, met vrienden gespeeld en huiswerk gemaakt. Door de kinderkamer in te delen in verschillende zones blijft de ruimte overzichtelijk. Zo kun je voor elke activiteit een aparte zone inrichten. Is je kind al wat ouder, dan is het op die manier ook een stuk eenvoudiger om afspraken te maken over het opruimen. Is de ruimte relatief beperkt, houd daar dan rekening mee als je meubels gaat kopen. In dat geval zijn meubels met veel opbergruimte ideaal.

Samen het ledikant uitzoeken

Vanzelfsprekend zal de kamer voor je kind er een stuk leuker uitzien met een bijpassend ledikant of babybedje, maar vergeet ook niet de andere meubels. Is de beoogde kinderkamer lekker groot, leef je dan uit en laat je creativiteit de vrije loop. Afhankelijk van de leeftijd van je kind doe je er verstandig aan om aandacht te besteden aan de vormgeving van de meubels. Vermijd scherpe hoeken en kies bij voorkeur voor stevige meubels die tegen een stootje kunnen. Dat geldt ook als je op zoek gaat naar kinderbedden. Zelfs als het iets duurder is zou dat de voorkeur hebben. Goedkoop is immers vaak duurkoop.

Laat je kind(eren) meehelpen

Wil je het opleuken van de kinderkamer echt goed aanpakken, betrek dat je kind bij een deel van de metamorfose van de kamer. Uiteindelijk wordt het zijn of haar kamer en krijgt het op die manier ook een educatieve betekenis. Door de mening van je kind serieus te nemen wordt de kamer echt van hem of haar, bovendien krijgt het zelfvertrouwen een enorme boost. Laat je kind de kleuren kiezen, vraag naar zijn of haar ideeën voor specifieke meubels en laat ze helpen bij het verven.

Wees creatief

De kinderkamer hoeft geen afspiegeling te zijn van hetgeen jij als ouder leuk vindt. Het moet juist de ruimte zijn waar je kind zichzelf kan zijn en kan spelen. Met andere woorden, kies voor opvallende accenten. De plek die zich hier het beste voor leent is de muur. Vergeet dus even de muurverf die je in gedachten had, maar kies voor een leuk alternatief zoals behang, stickers of muurtekeningen. Wil je het nog leuker aanpakken, overweeg dan bordverf of whiteboardverf. Heb je geen zin of tijd om het goed aan te pakken, laat dan een professionele schilderen de muren onder handen nemen om ze vervolgens naar eigen inzicht aan te kleden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button