Overig

Zon als energiebron

Het is al langere tijd een belangrijk topic: energievoorziening en het klimaat. Fossiele brandstoffen kunnen grote hoeveelheden energie leveren, maar ze putten de aarde uit. Een goed alternatief is duurzame energiebronnen gebruiken, zoals wind- of zonne-energie, dat gebruikt kan worden zonder dat het opraakt of schadelijk is. Ook energie uit water is een techniek die in opkomst is, net als het gebruiken van bodemwarmte door middel van een waterpomp. Al die alternatieve vormen van het opwekken van energie, vragen ook om een aantal aanpassingen in en rondom het huis. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen.

Groene ontwikkeling

Het is waarschijnlijk een van de bekendste duurzame manieren om energie op te wekken: zonnepanelen op het dak. Menig huishouden heeft er inmiddels een aantal, of overweegt in ieder geval de aanschaf ervan. Een drempel is nog de hoge kosten. Investeringskosten dan wel, want die aanschafwaarde haal je er na verloop van tijd meer dan uit. Ook de plaatsing van de panelen kan nog een punt van overweging zijn. Wil je zeker weten dat het goed gebeurt, kies dan een bedrijf dat de panelen niet alleen levert, maar ook plaatst, zoals bijvoorbeeld veranderstroom.

Hoe werkt het?

Dat zonnepanelen zonnewarmte omzetten in energie, is een duidelijk verhaal. Maar hoe werkt het precies? Wat gebeurt er in dat paneel dat ervoor zorgt dat je die energie van de zon kunt gebruiken om de lampen aan te zetten?

Zonnepanelen absorberen lichtdeeltjes uit de straling van de zon. De lichtdeeltjes bevinden zich vervolgens in dat paneel, en door de elektrische spanning die de beweging van deze lichtdeeltjes veroorzaakt, ontstaat er energie. Voordat die energie bruikbaar is, zorgt een omvormer dat de energie omgezet wordt in wisselstroom: de energie die je in huis gebruikt.

Wel of niet geschikt?

Veel daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Zo haal je veel rendement uit zonnepanelen op een plat dak, maar een schuin dak met een gunstige ligging voldoet ook. Belangrijk om rekening mee te houden is dat er geen schaduw op het dak valt. Met een dak op het zuiden haal je het meeste rendement uit de panelen, maar ook een dak op het zuidwesten of zuidoosten is geen probleem.

zonnepanelen kopen arnhem

Arnhem is vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Ben je in de regio Arnhem op zoek naar een bedrijf dat de zonnepanelen plaatst en van tevoren ook meedenkt bij het vinden van de meest gunstigste plek? Veranderstroom levert en installeert zonnepanelen tegen een eerlijke prijs.

Gerelateerde artikelen

Back to top button