Tuin

Hoe werkt een compostvat?

Inhoudsopgave
  • Natuurlijke bacteriën, schimmels en wormen doen hun werk
  • Zorg voor een goede afwisseling van nat en droog eten
  • Compostbeestjes zijn van nature in de tuin aanwezig

Composteren kan iedereen, zo wordt wel eens beweerd. Met behulp van een compostvat verwerk jij je groenafval op geheel natuurlijke wijze. Een compostvat is prima geschikt voor de wat kleinere tuinen, tot 250 vierkante meter. Voor de wat grotere tuin gebruik je bij voorkeur een compostbak. Mensen met ervaring weten het zeker; composteren is niet moeilijk. Het is je houden aan wat regeltjes en verder laat je het vat (lees: de beestjes) vooral zijn werk doen.

Creëer hetzelfde proces zoals zich dat in het bos afspeelt

Je kunt in je tuin precies hetzelfde proces creëren zoals zich dat in het bos afspeelt. Daar worden de bladeren en takjes van de bomen door miljoenen kleine organismen langzaam afgebroken tot bruine humus. In je eigen tuin gebeurt hetzelfde. Ook het door jou toegevoegde tuin- en keukenafval wordt door schimmels, bacteriën en wormen getransformeerd tot humus.

Zorg ervoor dat de hardwerkende beestjes voldoende eten, lucht en drinken krijgen

In het vat doen composteerbeestjes hun werk. Die beestjes komen er als vanzelf, daar hoef je verder niets aan te doen. Vind je dat het composteerproces wat lang duurt, dan zou je eventueel wat beestjes en afval van een ander compostvat kunnen gebruiken om zo wat meer beestjes in het compostvat te krijgen. Zorg er bovendien voor dat er voor de beestjes voldoende eten, drinken en lucht krijgen. Als je dat weet te realiseren, dan krijg je uiteindelijk prima compost. Voeg bij voorkeur zowel nat als droog afval toe. Voorbeelden van nat eten voor de beestjes zijn grasmaaisel en de bekende keukenrestjes. Droog eten is onder meer droge houtsnippers en takjes.

Niet te nat en ook zeker niet te droog

Voorkom dat een compostvat te nat wordt. Dan zal geen sprake zij van composteren maar van rotten. Door de vochtigheid is er onvoldoende zuurstof voor de beestjes in het vat. Te droog is ook niet goed. Je compostvat kan dan uitdrogen en het composteerproces valt dan stil. Belangrijk is als je gebruik maakt van een compostvat dat het vat in contact is met de bodem, de aarde dus. Bovendien doe je er verstandig aan het compostvat in de zon te zetten. Er ontstaat dan verwarming in het vat en dat is uitstekend voor het composteerproces. Kies je voor een variant met een deksel, dan zal je compostvat minder snel uitdrogen. Ook dat is het overwegen dus waard.

Gerelateerde artikelen

Back to top button