Hoe zijn gehoorapparaten geëvolueerd naar discretere en effectievere opties?
Mensen die last hebben van slechthorendheid hebben vaak weinig keuze in het wel of niet dragen van een gehoorapparaat. Doe je het niet, dan is het soms namelijk lastig om met de dagelijkse dingen mee te kunnen. Zeker op het werk of op school kan het problemen opleveren als je niet goed hoort. Helaas vallen gehoorapparaten vaak erg op, waardoor vooral jongere mensen met hoorproblemen ze niet graag dragen. Gelukkig is dit vandaag de dag lang niet meer altijd het geval. In dit artikel vertellen we je meer over de ontwikkeling en vernieuwingen van hoortoestellen in de afgelopen jaren!
Moderne soorten gehoorapparaten
Er zijn vandaag de dag een groot aantal soorten hoortoestellen en aanverwante producten op de markt. Met aanverwante producten bedoelen we bijvoorbeeld slaap oordoppen die je juist helpen om beter te slapen doordat je minder geluid hoort. Een groot deel van de beschikbare hoortoestellen is helemaal niet meer zo goed zichtbaar als gehoorapparaten altijd waren. Dat is natuurlijk fijn, want het maakt voor veel mensen de drempel om een hoortoestel aan te schaffen lager. Ben je slechts aan één oor doof of slechthorend? Dan is het type CROS-hoortoestel geschikt voor jou. Deze gehoorapparaten vangen het geluid van je goede oor op en zenden het naar je slechte oor, waardoor je toch aan beide oren even goed hoort.
Vergoeding krijgen voor een hoortoestel
In veel gevallen wordt een deel van het aankoopbedrag van een gehoorapparaat vergoed door de zorgverzekering. Volgens de wet moet je minimaal aan één oor of aan beide oren een gehoorverlies van 35 dB hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor een hoortoestel. Wil je een vergoeding aanvragen, dan moet je dus eerst een hoortest doen. In veel gevallen kun je dit gratis laten doen, zeker tijdens de gratis hoortest dagen die veel aanbieders houden om zo’n test laagdrempeliger te maken voor mensen. Als je een hoortest doet, heb je vaak binnen een kwartier al de uitslag, zodat je er meteen mee naar jouw zorgverzekeraar kunt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden maximaal 75% van de kosten voor een gehoorapparaat. Ben je aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat je zelfs het gehele bedrag vergoed kunt krijgen!
AI voor het verbeteren van hoortoestellen
Momenteel wordt AI steeds vaker ingezet voor het ontwikkelen van nieuwe hooroplossingen. Men probeert met behulp van AI het menselijke gehoor na te bootsen, zodat gehoorapparaten verbeterd kunnen worden. Wat bijzonder is aan ons gehoor is dat we geluid niet-lineair verwerken. Hierdoor kunnen we iemand toch verstaan als we in gesprek zijn in een rumoerige ruimte. Ons gehoor filtert de geluiden waar we op focussen. Dit kunnen de meeste hoortoestellen nog niet, maar er wordt momenteel wel aan gewerkt. Dat zou veel voordelen opleveren voor slechthorende mensen op feestjes of tijdens een etentje of avondje uit. Het ontbreken van niet-lineair gehoor is voor veel slechthorende mensen een groot obstakel.