Wat is houtskeletbouw en wat zijn de voor- en nadelen?

Sommige mensen durven de stap te nemen om zelf een huis te (laten) bouwen. Maar hoe ga je dat realiseren? Wil je een huis bouwen met stenen? Of ga je voor houtskeletbouw? Houtskeletbouw is het toepassen van een houten draagconstructie voor jouw huis. Houtskeletbouw komt steeds vaker voor, omdat het duurzaam is, een hoge kwaliteit heeft en hout heeft een gunstige prijs. Houtskeletbouw wordt onder andere gebruikt voor een dakopbouw, bij het plaatsen van aan aanbouw of dakterras, maar ook steeds vaker voor de hele woning. Dit heeft veel voordelen, maar ook wat nadelen. Welke voor- en nadelen dit zijn, vertellen wij hieronder in dit artikel.
Voordelen van houtskeletbouw
Een groot voordeel van houtskeletbouw is dat de elementen vooraf gemaakt worden in een speciale productiehal of fabriek. Tijdens het produceren blijven deze houten elementen dus droog en daardoor blijven deze onderdelen van betere kwaliteit. Zodra alle elementen klaar zijn, worden ze naar de plek gebracht waar het huis gebouwd moet worden. het huis staat dan maar voor een korte tijd ‘open’ en dat voorkomt dat het huis helemaal nat wordt geregend van binnen. Op deze manier voorkom je het ontstaan van schimmel in de (kale) woning. Daarnaast is het ook erg efficiënt om het op deze manier te doen, want het scheelt veel tijd. Daardoor kunnen ze het huis in een kortere bouwtijd bouwen, waardoor jij sneller kunt genieten van je nieuwe woning!
Nadelen van houtskeletbouw
De meeste voorkomende nadelen bij een huis bouwen van een houten skelet, is dat de woning een minder goede akoestische isolatie heeft (bij een houten verdiepingsvloer) en je moet extra vochtwerende maatregelen nemen. Je kunt deze nadelen echter wel voorkomen als je de traditionele bouw combineert met de houtskeletbouw. Je kunt dan bijvoorbeeld alle verdiepingsvloeren in beton gieten, dan voorkom je al deze nadelen. Daarnaast is beton ook een stuk sterker en duurzamer dan een houten verdiepingsvloer. Kies dus voor een bedrijf dat de woning gaat bouwen op basis van deze combinatie. Dan kom je later niet met allerlei ongemakken te zitten.
Wat betaal je voor houtskeletbouw?
Voordat je een keuze kunt maken over op welke manier je je huis laat bouwen, moet je natuurlijk wel de prijzen inzichtelijk hebben. Een groot voordeel van houtskeletbouw is dat de houten onderdelen van te voren geproduceerd kunnen worden. Dit zie je uiteindelijk ook terug in de prijs, want hierdoor zijn de prijzen extra aantrekkelijk. Daarnaast heb je nog extra voordeel als je voor een bouw bedrijf kiest dat meerdere huis per jaar bouwt. Zij kunnen dan alle onderdelen groter inkopen, tegen lagere prijzen. Op die manier heb je nóg meer voordeel en wordt het bouwen van een woning met een houten skelet nog aantrekkelijker qua prijs. Kun jij je geld bewaren voor andere zaken rondom het huis!