Help, ik kan het onderhoud niet meer verrichten!
Sommigen houden er niet van maar doen het toch, anderen vinden het geweldig, klussen! Hetzelfde geldt voor het onderhoud in de tuin. Er zijn mensen die groene vingers hebben en mensen die het iets minder hebben. Maar feit is dat een huis en tuin onderhoud nodig hebben en dat bijna niemand hieraan kan ontkomen. Of je het nu leuk vindt of niet.
Maar wat nu als het onderhoud niet meer kan gebeuren door een ongeluk? Bijvoorbeeld een auto-ongeluk, aanrijding op de fiets of een bedrijfsongeval? Het onderhoud gaat door en je kunt wellicht nog kleine dingen doen met behulp van handig gereedschap, maar het groot onderhoud lukt niet meer. Wat kun je dan doen?
Schade op het gebied van onderhoud
Als de beperking op het gebied van onderhoud het gevolg is van een ongeluk en een ander is hiervoor aansprakelijk, dan kun je deze persoon of diens schadeverzekeraar aansprakelijk stellen voor de schade die je door deze beperking lijdt. Soms kun je deze schade zelf verhalen, maar soms ook heb je een letselschade advocaat nodig. Met name bij blijvend letsel of ernstig letsel kan het verstandig zijn om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Want deze heeft veel verstand van letselschade.
Letselschade claimen op het gebied van onderhoud van uw huis of tuin is ingewikkeld. Er is een richtlijn ontwikkeld op basis waarvan deze schade vergoed dient te worden. Daarom is het bij schade op het gebied van onderhoud verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Rotterdam na een bedrijfsongeval in de Rotterdamse haven.
Hieronder leggen wij de richtlijn voor onderhoud uit. Deze richtlijn wordt de richtlijn “zelfwerkzaamheid” genoemd.
De richtlijn zelfwerkzaamheid
Bij schade op het gebied van onderhoud aan uw huis of tuin dient onderscheid gemaakt te worden tussen de schade op korte termijn en schade op lange termijn. Want stel nu dat u ten tijde van de aanrijding of het arbeidsongeval net bezig was met de verbouwing van uw badkamer. U had als gesloopt en de tegels en het sanitair waren net binnen. U zou volgende week aan de slag gaan en precies op het moment dat u wilt beginnen ontstaat er letsel als gevolg van een ongeluk op het werk. Als gevolg hiervan kunt u niet aan de klus beginnen. Maar u heeft wel uw badkamer nodig! Er ontstaat dan direct schade.
Een letselschadevergoeding wordt meestal pas uitgekeerd tussen 6 maanden en 3 jaar na een ongeluk. Uiteraard kunt u zolang niet wachten op het geld, de verbouwing moet nu afgemaakt worden! Uw letselschade advocaat zal dan direct bij de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekeraar een voorschot voor u vragen en de werkelijke kosten van de verbouwing dienen betaald te worden. Daarbij dient opgemerkt te worden dat alleen het arbeidsloon voor vergoeding in aanmerking komt en niet de materialen.
Maar wat nu als u door een ongeluk blijvend beperkt bent geraakt op het gebied van het verrichten van onderhoud? Voor deze gevallen is er de richtlijn zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad.
Richtlijn zelfwerkzaamheid
De richtlijn zelfwerkzaamheid geeft een jaarlijkse letselschade vergoeding voor toekomstige schade op het gebied van onderhoud. Deze vergoeding wordt in 1 keer uitgekeerd en de schade wordt doorberekend tot uw 70e levensjaar. De hoogte van de schadevergoeding hangt af van een aantal factoren:
- Het huis waarin u woont
- Het aandeel dat u voor het ongeluk in het onderhoud had
Wat betreft het soort huis ontvangt u een hogere vergoeding indien u een losstaand huis met tuin heeft dan in het geval u in een appartement woont. Immers, een losstaand huis vergt in de regel meer onderhoud dan een appartement.
Daarnaast wordt gekeken naar het aandeel dat u had vóór het ongeval. Deed u 50% van al het onderhoud? Dan krijgt u een vergoeding voor dat percentage.