Van bureaustoel tot kruiwagen; de evolutie van wielen door de jaren heen
In de loop der jaren zijn wielen geëvolueerd van eenvoudige ronde stukken hout tot geavanceerde high-tech ontwerpen. Wielen zijn vaak specifiek ontworpen voor verschillende toepassingen. Het begrijpen van de geschiedenis en de ontwikkeling van wielen kan helpen bij het maken van de beste keuze voor uw specifieke toepassing. In dit blog verkennen we de evolutie van wielen, van de oorsprong tot de moderne tijd. Daarnaast laten we zien hoe ze zijn veranderd en geperfectioneerd om aan de steeds veranderende behoeften van mensen te voldoen.
Het oudste wiel
Het oudste wiel dat ooit is gevonden komt uit Slovenië. Er word aangenomen dat dit wiel komt uit een jaar ergens tussen 3500 en 3250 voor christus. Het wiel wordt door archeologen omschreven als essenhouten wiel. Het is 5 centimeter dik en heeft een diameter van 72 centimeter. De oudste wielen die ooit in Nederland zijn gevonden, komen uit een jaartal rond 2600 voor christus. De meeste wielen die in Nederland zijn gevonden, zijn aangetroffen in Drenthe en Overijssel. Hier zijn namelijk grote veengebieden waar oude spullen heel goed in bewaard zijn gebleven. Dit komt omdat er in de veengrond veel turf groeit. In turf zitten stoffen die ontbinding tegengaan.
wielen van vroeger
Het oudste wiel dat ooit is gevonden, bestond uit een volledig stuk rond hout. Niets te vergelijken met het wiel dat we nu hebben. In 800 voor christus werd het wiel geoptimaliseerd. Het wiel werd met name geoptimaliseerd in de wendbaarheid. Hierdoor werd het sturen van het wiel mogelijk. 300 jaar geleden werden de eerste wielen gemaakt uit een combinatie van hout en staal. Door deze ontwikkeling werden de wielen een heel stuk steviger en sneller.
Verdere ontwikkelingen
In deze laatste 300 jaar is het wiel snel geëvolueerd. Van een wiel uit een combinatie van hout en staal tot de wielen die we nu hebben. Rond het jaar 1800 was de eerste rubberen band ontwikkeld. Dit waren banden die helemaal van rubber waren. Hier zat geen lucht in. Deze wielen worden nog steeds gebruikt onder bijvoorbeeld heftrucks. 50 jaar later werd de luchtband uitgevonden. Dit zorgde ervoor dat rijden een stuk comfortabeler werd, je had namelijk geen last meer van de hobbels in de weg. Tegenwoordig gebruiken we deze wielen nog steeds onder verschillende vervoersmiddelen zoals auto’s, bussen en motoren. Natuurlijk zijn deze wielen nog extra ontwikkeld om de veiligheid en efficiëntie te verhogen.
Bureaustoel
De eerste bureaustoel stamt af van ongeveer 1900 voor christus. Hier zaten nog geen wielen onder. Deze stoelen werden gemaakt voor ambachtslieden, zodat ze hun werk makkelijker konden verrichten. Het was niet echt een bureaustoel, maar kan wel als de eerste voorloper worden gezien. Uiteindelijk duurde het nog bijna 3750 jaar voordat de bureaustoel wieltjes kreeg. Hierdoor ging hij een stuk meer lijken op de bureaustoel zoals we hem kennen vandaag de dag. Deze bureaustoel was ontwikkeld door Charles Darwin. Deze stoel was als het ware een normale fauteuil met daaronder vier zwenkwielen bevestigd. Op dat moment was de hedendaagse bureaustoel geboren.